Wat zijn executieve functies?

Executieve functies zijn vaardigheden die mensen nodig hebben om taken effectief uit te voeren en problemen op te lossen. Deze vaardigheden leren we al van jongs af aan. De Executieve Functies zijn aansturend en controlerend voor je hele doen en laten.

Ze beïnvloeden je gedrag en je leren. Die aansturing gebeurt grotendeels onbewust. Executieve functies bepalen mede het succes op school. Daarom is het belangrijk voor leerlingen om aan executieve functies te werken. Bij Schoolblocks bieden wij lesmateriaal executieve fucties aan voor zowel het primair onderwijs, het praktijkonderwijs als het voortgezet onderwijs.

Waarom zijn executieve functies belangrijk?

Executieve functies bepalen gedrag en leervaardigheid, dus het succes op school. Ze zijn belangrijk om de volgende redenen:

  • Executieve functies zorgen ervoor dat jongeren andere vaardigheden kunnen ontwikkelen zoals samenwerken, beslissingen nemen en kritisch denken.
  • Door executieve functies worden jongeren zich bewust van hun eigen gevoelens en die van anderen.
  • Executieve functies zijn voorwaardelijk voor succesvol leren. Ze zorgen ervoor dat de meer schoolse vaardigheden zich ontwikkelen zoals het onthouden van simpele en complexe instructies en het doorzetten bij moeilijke taken.
  • Met het inzetten van executieve functies kunnen leerlingen zich concentreren en omgaan met afleidende prikkels.

Executieve functies in de praktijk

Onderontwikkelde executieve functies vormen vaak de basis van veel gedrags- en leerproblemen. Deze zwakke functies worden opgespoord, onderzocht en versterkt met onze lesmethode. Onze lesmethode is samen met Onderwijscentrum Opnij ontwikkeld.

In de methode geven we leerlingen praktische handvatten zodat ze zelfstandiger worden en de regie van het leren in eigen hand nemen. Ze worden hierdoor succesvoller op school en in het leven. 

No items found.

Wil je de methode bekijken of meer informatie krijgen over executieve functies?

Gratis demo aanvragen
No items found.