Begeleiding

Naast ons lesmateriaal helpen we scholen met begeleiding voor leerlingen en voor docenten. Voor leerlingen organiseren we o.a. projectweken omtrent digitale geletterdheid en burgerschap. Docenten helpen we o.a. met het ontwikkelen van een visie voor nieuwe vakgebieden of het verzorgen van trainingen omtrent digitale vaardigheden.

Docenten en partners aan het woord

“Onze samenwerking met Schoolblocks kan ik eigenlijk alleen maar omschrijven als "inspirerend" en "synergetisch". Het team bij Schoolblocks is enorm gedreven om het onderwijs écht te helpen en dat merk je in alles. We zijn trots dat we met LessonUp deel uitmaken van de propositie van Schoolblocks.”

Kars Veling

Oprichter LessonUp

“Samen opleiden van leraren = intensief samen- werken tussen lerarenopleidingen en opleidings- scholen. Het is geweldig dat de gemeente Den Haag en een bedrijf als Schoolblocks passende trainingen en webinars aanbieden die docenten verder helpen!”

Sjaak Nuijt

Regiocoördinator Hogeschool Rotterdam voor Den Haag

“De expertise van Schoolblocks op het gebied van digitaal lesgeven helpt de Haagse opleidingsscholen enorm bij de uitdagingen waar we voor staan op het gebied van online en hybride onderwijs.

Judith de Ruijter

Programmamanager HOS en 4OLS

Veelgestelde vragen

Wie is Schoolblocks en wat doen jullie?

Schoolblocks is een moderne leermiddelen ontwikkelaar die gedreven is om te gek lesmateriaal te ontwikkelen voor scholen. Naast ons lesmateriaal helpen we scholen met begeleiding voor een goede implementatie van ons lesmateriaal of een gaaf project voor leerlingen.

Kan ik het lesmateriaal gratis uitproberen?

Ja dat kan zeker. Vraag allereerst een gratis demo aan op onze website. Als je dit hebt gedaan, nemen we contact met je op en kun je ons lesmateriaal gratis uitproberen. :)

Kan ik Schoolblocks digitale geletterdheid PrO gratis uitproberen?

Ja, dat kan zeker. Onderaan de pagina kun je een demo aanvragen. Als je dit hebt gedaan, nemen we contact met je op en kun je ons lesmateriaal gratis uitproberen.


Kunnen jullie ook helpen met de implementatie van digitale geletterdheid PrO?

Ja, we bieden een totaaloplossing voor digitale geletterdheid. Dat betekent dat we scholen, naast ons lesmateriaal, ook kunnen helpen met het vormen van een visie, klein starten en het goed implementeren van het lesmateriaal.


Voor wie is het lesmateriaal digitale geletterdheid PrO geschikt?

Het lesmateriaal is geschikt voor klas 1,2 en 3 van het praktijkonderwijs. Een aantal scholen verdeelt de lessen over 4 leerjaren.

Ben ik als praktijkschool verplicht om aan digitale geletterdheid te werken?

Ja, digitale geletterdheid wordt een vast onderdeel van het curriculum. Dit betekent dat je op een structurele en samenhangende manier aan de slag moet gaan met de kerndoelen van digitale geletterdheid. Sinds 6 maart 2024 zijn er conceptkerndoelen vanuit SLO gepresenteerd. Onze methode sluit goed aan op de kerndoelen vanuit SLO.

Kan ik Schoolblocks Executieve Functies gratis uitproben?

Ja dat kan zeker. Onderaan de pagina kun je een demo aanvragen. Als je dit hebt gedaan, nemen we contact met je op en kun je ons lesmateriaal gratis uitproberen. :)

Voor welke groepen is het lesmateriaal geschikt?

De lessen zijn gericht op de groepen 7 en 8 van het primair onderwijs.

Hoe kan ik aan de slag met de methode Executieve Functies?

Met ons lesprogramma kun je praktisch aan de slag met de executieve functies. Het doel is: de leerlingen succes laten ervaren. De lessen zullen jouw leerlingen helpen met de overgang naar de middelbare school.

Welke executieve functies zijn er?

We onderscheiden elf executieve functies:

- Plannen
- Tijd verdelen (timemanagement)
- Onthouden (werkgeheugen)
- Organiseren (organisatie)
- Ken jezelf (metacognitie)
- Denken voor doen (responsinhibitie)
- Omgaan met emoties (emotieregulatie)
- Aandacht erbij (volgehouden aandacht)
- Starten (taakinitiatie)
- Doelen halen (doelgericht gedrag)
- Flexibel zijn (flexibiliteit)

Wat zijn executieve functies?

Executieve (uitvoerende) functies zijn vaardigheden die we nodig hebben om taken effectief uit te kunnen voeren en problemen op te kunnen lossen. Deze vaardigheden zijn onder te verdelen in denk- en gedragsvaardigheden.

Kan ik Schoolblocks digitale geletterdheid gratis uitproberen?

Ja, dat kan zeker. Onderaan de pagina kun je een demo aanvragen. Als je dit hebt gedaan, nemen we contact met je op en kun je ons lesmateriaal gratis uitproberen. :)

Helpen jullie ook bij de implementatie van digitale geletterdheid op onze school?

Ja, met Schoolblocks Digitale Geletterdheid bieden we een totaaloplossing aan. Naast het lesmateriaal kunnen we ook helpen bij het vormen van een visie, het implementeren van het lesmateriaal en waar nodig met het begeleiden van leerlingen en docenten.

Kan ik het lesmateriaal ook zelf aanpassen?

Ja, ons lesmateriaal staat in LessonUp. Je kunt elke les aanpassen en zo perfecte lessen op maat voor jouw klas aanbieden.

Voor welke groepen is het lesmateriaal geschikt?

Het lesmateriaal is gericht op groep 6 t/m 8 van het primair onderwijs.

Komen in de leerlijn digitale geletterdheid van Schoolblocks alle doelen van SLO terug?

Ja, ons lesmateriaal sluit volledig aan op de doelen vanuit SLO.

Hoe lang kan ik het lesmateriaal uittesten?

Je kunt het lesmateriaal drie weken lang gratis inzien en testen bij jou in de klas. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kunnen we de testperiode verlengen.

Is de aanvraag vrijblijvend?

Ja, de aanvraag is volledig vrijblijvend. Het biedt jou de mogelijkheid om te onderzoeken of ons lesmateriaal of begeleiding past bij jouw wensen.

Hoe kan ik het materiaal gratis uitproberen?

Door op de blokken hierboven te klikken, kun je meer informatie vinden over het lesmateriaal waarin jij geïnteresseerd bent en ook een demo aanvragen. We helpen je graag verder!

Is het lesmateriaal volledig digitaal?

Nee, het lesmateriaal is niet volledig digitaal. In onze lesmethodes vind je naast de online lessen, die zijn gemaakt in LessonUp, ook extra werkbladen en werkvormen die je 'offline' met jouw leerlingen kan behandelen. Zo kun je een goede mix vinden van online en offline werken.

Wat maakt het pro lesmateriaal van Schoolblocks uniek?

Het lesmateriaal van Schoolblocks is speciaal voor en in samenwerking met het praktijkonderwijs ontwikkeld. Dit zorgt ervoor dat het lesmateriaal goed inspeelt op de belevingswereld van jullie leerlingen. Dit uit zich bijvoorbeeld in luisterknoppen naast de leestekst.

Voor wie is het lesmateriaal geschikt?

Het lesmateriaal dat we hebben ontwikkeld is voornamelijk gericht op klas 1 t/m 3. Er zijn ook pro-scholen die het materiaal verdelen over klas 1 t/m 4.

Hoe kan ik het materiaal gratis uitproberen?

Als je bovenstaand formulier invult, dan nemen wij contact met je op. Vervolgens zetten we het materiaal gratis voor je open om uit te proberen.

Is het lesmateriaal volledig digitaal?

Nee, het lesmateriaal is niet volledig digitaal. In veel van de lesmethodes vind je naast de online lessen, die zijn gemaakt in LessonUp, ook extra werkbladen en werkvormen die je 'offline' met jouw leerlingen kan behandelen. Zo kun je een goede mix vinden van online en offline werken.

Kan ik differientiëren op niveau van de leerlingen?

Ja, je kunt op verschillende manieren diffientiëren op niveau. Allereerst hebben de meeste lesmethodes van Schoolblocks een vmbo en havo/vwo variant. Hiernaast biedt het leersysteem jou de mogelijikheid om verschillende lessen uit te delen aan verschillende leerlingen. Zo kan je jouw leerlingen op maat bedienen met een les die past bij het niveau van de leerling.

Is het lesmateriaal volledig digitaal?

Nee, het lesmateriaal is niet volledig digitaal. In veel van de lesmethodes vind je naast de online lessen, die zijn gemaakt in LessonUp, ook extra werkbladen en werkvormen die je 'offline' met jouw leerlingen kan behandelen. Zo kun je een goede mix vinden van online en offline werken.

Kan ik differientiëren op niveau van de leerlingen?

Ja, je kunt op verschillende manieren diffientiëren op niveau. Allereerst hebben de meeste lesmethodes van Schoolblocks een vmbo en havo/vwo variant. Hiernaast biedt het leersysteem jou de mogelijikheid om verschillende lessen uit te delen aan verschillende leerlingen. Zo kan je jouw leerlingen op maat bedienen met een les die past bij het niveau van de leerling.

Voor wie is het lesmateriaal geschikt?

Het lesmateriaal van Schoolblocks is bij de meeste methodes gericht op de onderbouw. Al zijn er ook methodes, zoals Taaldorp360, die ook ingezet kunnen worden in hogere klassen.

Voor welke onderwerpen maakt Schoolblocks lesmateriaal?

Schoolblocks maakt voor verschillende onderwerpen en vakgebieden lesmateriaal. Het lesmateriaal dat Schoolblocks aanbiedt, heeft vaak een link met vaardigheden. Enkele voorbeelden zijn digitale geletterdheid, executieve functies, stud ievaardigheden, burgerschap, geschiedenis en Taaldorp360.

Is het lesmateriaal volledig digitaal?

De lessen bieden we digitaal aan via LessonUp. Om een goede balans te behouden tussen online en ofline werken, zijn bij veel van onze lesmethoden werkbladen toegevoegd.

Waar bieden jullie je lesmateriaal aan?

We bieden ons lesmateriaal aan via LessonUp. Dit is een veelgebruikt platform in het onderwijs, waarmee je interactief kunt lesgeven, kunt differentiëren en ons lesmateriaal helemaal kan aanpassen naar de wensen van jou en jouw leerlingen.

Wat maakt jullie lesmateriaal uniek?

Bij de ontwikkeling van het lesmateriaal speelt Schoolblocks écht in op de belevingswereleld van de leerlingen. Iedereen uit ons team staat voor de klas of  heeft voor de klas gestaan, daarom weten we goed wat er in leerlingen om gaat en wat ze interesseert. Dit nemen we mee in de ontwikkeling van het lesmateriaal. Een mooi voorbeeld is Taaldorp360; een methode waar leerlingen binnen een 360-graden omgeving om zich heen kunnen kijken en een nieuwe taal leren spreken met behulp van spraakherkenning. Hiernaast proberen we het voor jou als docent zo leuk en makkelijk mogelijk te maken om onze lessen te geven. Zo hebben we duidelijke handleidingen, jaarplanningen en tips die helpen bij het geven van de lessen.

Voor welke doelgroepen maakt Schoolblocks lesmateriaal?

Schoolblocks biedt lesmateriaal voor het primair onderwijs, het praktijkonderwijs en het voortgezet onderwijs.

Hoe lang duurt de projectdag Microsoft apps?

Een projectdag duurt tussen de 1 en 3 dagdelen. In samenspraak kijken we naar de duur van de projectdag en jullie wensen.

Wat krijg je tijdens de projectdag Microsoft apps?
  • Een intakegesprek waarin we de wensen bespreken
  • Volledige verzorgde projectdag
  • Enthousiaste begeleiders
  • Digivaardige leerlingen
Voor wie is de projectdag Microsoft apps geschikt?

Groep 6 tot en met 8 van het PO en klas 1 en 2 van het VO

Voor wie is de training klein starten met dg geschikt?

De training is geschikt voor docenten, ict-coördinatoren en management. We geven deze training aan basisscholen, middelbare scholen en praktijkscholen.

Hoe lang duurt de training klein starten met dg?

We kunnen de training in één sessie van een dagdeel doen of verspreiden over verschillende dagdelen. Als we de training verspreiden over verschillende dagdelen kunnen we per sessie ingaan op één onderdeel van digitale geletterdheid.

Hoe kunnen we starten met de projectdag burgerschap?

Nadat je contact met ons hebt opgenomen organiseren we in 4 stappen een projectdag bij jou op school:

1. Intakegesprek

2. Programma vaststellen

3. Verzorgen projectdag

4. Evalueren

Hoeveel kost het visiespel?

Neem contact met ons op en we stellen een offerte voor je op.

Hoe lang duurt het spelen van het spel?

Het spel duurt +/- 1,5 uur.

Is er een intakegesprek?

Ja, voorafgaand aan het spel vindt er een voorbereiding plaats met de spelleider en de school. De vraag van de school wordt hierin gespecificeerd. Het is hierbij mogelijk om vraagstukken op maat te laten maken tegen een meerprijs.

Wie kunnen het visiespel spelen?

Het spel kan gespeeld worden met docenten, directieleden en OOP. Leerlingen en ouders kunnen ook betrokken worden.

Met hoeveel mensen kan het visiespel gespeeld worden?

We raden aan om met maximaal 12 personen tegelijkertijd te spelen. Als de groep groter is komt er een extra spelleider bij.

Waar vindt het visiespel plaats?

Het visiespel vindt plaats bij jullie op school.

Waar vindt de training plaats?

De trainingen vinden plaats bij jullie op school.

Ik weet niet precies welke training voor ons geschikt is. Wat moet ik doen?

Neem gerust vrijblijvend contact op met ons. We kijken dan samen naar de mogelijkheden voor jullie situatie.

Voor wie zijn de trainingen geschikt?

De trainingen zijn geschikt voor elke PO en VO school die aan de slag wil met burgerschap en digitale geletterdheid.

Wat krijg je tijdens de projectdag digitale geletterdheid?
  • Een intakegesprek waarin we de wensen bespreken
  • Volledige verzorgde projectdag
  • Enthousiaste begeleiders
  • Digivaardige leerlingen
Hoe lang duurt de projectdag digitale geletterdheid?

Een projectdag duurt tussen de 1 en 3 dagdelen. In samenspraak kijken we naar de duur van de projectdag en jullie wensen.

Voor wie is de projectdag digitale geletterdheid geschikt?

Groep 6 tot en met 8 van het PO en klas 1 en 2 van het VO

Hoe kan ik een projectdag aanvragen?

Onderaan elk project staat een contactformulier waar je jouw gegevens kunt achterlaten. Je kunt ook bellen naar 070 - 205 91 00 of een mailtje sturen naar info@schoolblocks.nl met je contactgegevens. We nemen daarna zo snel mogelijk contact met je op.

Hoeveel kost een projectdag?

Dit hangt af van de duur van de projectdag en de hoeveelheid klassen die meedoen aan de projectdag. We hebben eerst een kennismakingsgesprek en stellen dan vrijblijvend een offerte op maat op.

Hoe lang duurt een projectdag?

Dit verschilt per project. We kijken samen met de school naar de duur van een projectdag. De meeste projecten duren 1 t/m 3 dagdelen.

Voor wie zijn de projectdagen geschikt?

De projectdagen zijn geschikt voor de bovenbouw van het PO en de onderbouw van het VO.

Hoe lang duurt de projectdag Google basisvaardigheden?

Een projectdag duurt tussen de 1 en 3 dagdelen. In samenspraak kijken we naar de duur van de projectdag en jullie wensen.

Wat krijg je tijdens de projectdag Google basisvaardigheden?
  • Een intakegesprek waarin we de wensen bespreken
  • Volledige verzorgde projectdag
  • Enthousiaste begeleiders
  • Digivaardige leerlingen
Voor wie is de projectdag google basisvaardigheden geschikt?

Groep 6 tot en met 8 van het PO en klas 1 en 2 van het VO

Hoe lang duurt het spel?

Het spel duurt een dagdeel (+/-3 lesuren van 45 min) of een hele schooldag.

Wat hebben we nodig voor de projectdag bij jou op school?
  • Een klaslokaal met een werkend digibord
  • Goed werkend Wifi
  • Contactpersoon om onze begeleiders op te vangen bij aankomst

Wat krijg je tijdens de projectdag: Bouw je eigen land?
  • Volledig verzorgd dagdeel
  • Enthousiaste begeleiders per klas
  • De leerdoelen sluiten aan op de wetgeving omtrent burgerschapsonderwijs

Voor wie is het project: bouw je eigen land geschikt?

Groep 6 tot en met 8 van het PO en klas 1 en 2 van het VO.

Kan ik Schoolblocks Studievaardigheden gratis uitproberen?

Ja dat kan zeker. Onderaan de pagina kun je een demo aanvragen. Als je dit hebt gedaan, nemen we contact met je op en kun je ons lesmateriaal gratis uitproberen. :)

Voor wie zijn de lessen geschikt?

De lessen zijn geschikt voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Waaruit bestaan de lessen studievaardigheden?

De lesmodule studievaardigheden bestaat uit 3 hoofdthema's:

- Executieve Functies (o.a. plannen, organiseren, concentreren en tijd indelen)
- Sociale vaardigheden (o.a. met elkaar omgaan in de klas en samenwerken)
- ICT- Basisvaardigheden (o.a. je drive organiseren, samenwerken in de cloud en slim online zoeken)

Kan ik Schoolblocks sociaal emotionele vaardigheden gratis uitproberen?

Ja, dat kan zeker. Onderaan de pagina kun je een demo aanvragen. Als je dit hebt gedaan, nemen we contact met je op en kun je ons lesmateriaal gratis uitproberen.

Voor wie is het lesmateriaal geschikt?

Het lesmateriaal is geschikt voor leerlingen uit klas 1 en 2 van het vo.

Wat hebben leerlingen aan lessen sociaal emotionele vaardigheden?

Planmatig werken aan sociaal emotionele vaardigheden heeft een positieve invloed op zowel de houding t.o.v. zichzelf en de ander, als op de resultaten van de schoolse taken.

Waar is de methode sociaal emotionele vaardigheden op gebaseerd?

De lessen zijn opgebouwd volgens het CASEL-model. Het gaat hierbij om:

- Emotionele ik-competenties: besef van jezelf en zelfmanagement
- Sociale jij-competenties: Besef van de ander en relaties hanteren
- Morele wij-competenties: Keuzes maken

Wat zijn sociaal emotionele vaardigheden?

Sociaal-emotionele vaardigheden (SEV) zijn vaardigheden waarin leerlingen leren met zichzelf en anderen om te gaan. Je kunt denken aan vaardigheden als het herkennen van emoties bij jezelf en de ander, omgaan met heftige emoties, verstandige keuzes maken, waardevolle relaties opbouwen en reageren op onverwachte situaties.

Kan ik Schoolblocks Google basisvaardigheden gratis uitproberen?

Ja, dat kan zeker. Onderaan de pagina kun je een demo aanvragen. Als je dit hebt gedaan, nemen we contact met je op en kun je ons lesmateriaal gratis uitproberen.

Voor welke leerjaren is Schoolblocks Google basisvaardigheden ontwikkeld?

Het lesmateriaal is geschikt voor klas 1 en 2 van het vo. We hebben binnen het lesmateriaal twee levels. Level 1 wordt voornamelijk gebruikt voor de eerste klas, waarbij de leerlingen de basis leren van de Google programma's. Level 2 wordt veelal ingezet in de tweede klas, waar leerlingen meer verdieping opzoeken in de programma's. Zo leren de leerlingen bij Google documenten in level 1 afbeeldingen invoegen en opsommingen maken. Bij level 2 gaan ze aan de slag met de inhoudsopgave en het maken van een mooie titelpagina.

Hoe kan ik checken of leerlingen de programma's onder de knie hebben?

In de lessen wordt vaak gewerkt naar een eindproduct. Bijvoorbeeld een goede mail naar een docent sturen of een duidelijke presentatie maken. Aan het einde van een level heb je een toets en een eindopdracht om de lessen af te sluiten en te kijken waar leerlingen staan.

Welke programma's worden behandeld in de lessen?

In de lessen behandelen we de meestgebruikte programma's van Google. Dit zijn:

- Gmail
- Google Drive
- Google Documenten
- Google Presentaties
- Google Spreadsheets
- Google Classroom
- Google Forms
- Google zoeken
- Google Meet

Wat doen leerlingen in de lessen Schoolblocks Google basisvaardigheden?

Leerlingen gaan praktisch aan de slag met de meestgebruikte programma's van Google. Zo leren leerlingen onder andere hoe ze een goede mail kunnen schrijven in Gmail, een mappenstructuur maken in GoogleDrive en een goed verslag maken in Google Documenten.

Kan ik Schoolblocks Microsoft basisvaardigheden gratis uitproberen?

Ja, dat kan zeker. Onderaan de pagina kun je een demo aanvragen. Als je dit hebt gedaan, nemen we contact met je op en kun je ons lesmateriaal gratis uitproberen.

Voor welke leerjaren is Schoolblocks Microsoft basisvaardigheden ontwikkeld?

Het lesmateriaal is geschikt voor klas 1 en 2 van het vo. We hebben binnen het lesmateriaal twee levels. Level 1 wordt voornamelijk gebruikt voor de eerste klas, waarbij de leerlingen de basis leren van de Microsoft programma's. Level 2 wordt veelal ingezet in de tweede klas, waar leerlingen meer verdieping opzoeken in de programma's. Zo leren de leerlingen bij Word in level 1 afbeeldingen invoegen en opsommingen maken. Bij level 2 gaan ze aan de slag met de inhoudsopgave en het maken van een mooie titelpagina.

Hoe kan ik checken of leerlingen de programma's onder de knie hebben?

In de lessen wordt vaak gewerkt naar een eindproduct. Bijvoorbeeld een goede mail naar een docent sturen of een duidelijke powerpoint maken. Aan het einde van een level heb je een toets en een eindopdracht om de lessen af te sluiten en te kijken waar leerlingen staan.

Welke programma's worden behandeld in de lessen?

In de lessen behandelen we de meest gebruikte programma's. Dit zijn:

- Outlook mail
- OneDrive
- Word
- Powerpoint
- Excel
- Forms
- Outlook agenda
- Teams
- Zoeken op het internet (met Google zoeken)

Wat doen leerlingen in de lessen Schoolblocks Microsoft basisvaardigheden?

Leerlingen gaan praktisch aan de slag met de meestgebruikte programma's van Microsoft. Zo leren leerlingen onder andere hoe ze een goede mail kunnen schrijven in Outlook, een mappenstructuur maken in OneDrive en een goed verslag maken in Word.

Voor wie is het lesmateriaal geschikt?

De methode is geschikt voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. We hebben een vmbo en een havo/vwo versie.

Hebben jullie ook toetsen bij de methode?

Ja, per tijdvak hebben we een toets en een eindopdracht om het tijdvak af te sluiten.Je kunt ervoor kiezen om de toets digitaal of op papier af te nemen.

Besteden jullie aandacht aan actief historisch denken?

Actief historisch denken is een belangrijk onderdeel van onze methode. In elk tijdvak vind je verschillende digitale en analoge werkvormen waarin leerlingen aan de slag gaan met historische vaardigheden.

Is de hele methode digitaal?

Nee, de methode is blended. Bij elk tijdvak hebben we digitale lessen, digitale en analoge werkvormen. Ook kun je per tijdvak leerteksten op papier vinden inclusief begrippen en kun je zelf bepalen of je de toets digitaal of op papier laat maken.

Hoe is de methode opgebouwd?

De tijdvakken of hoofdstukken volgen de loop van de tijd. Elk tijdvak begint met een introductieles. Vervolgens heb je een aantal reguliere lessen en kun je zelf bepalen hoe je het tijdvak afsluit. We starten elke les met de vraag: waarom is dit belangrijk. Elke les heeft een vaste opbouw en bevat een duidelijke structuur. Binnen de lessen maken we gebruik van echte beelden, animaties, video's en historische kaarten.

Hebben jullie voorbeeldjaarplanningen?

Ja, we hebben een voorbeeldjaarplanning gemaakt die je gemakkelijk aan kan passen en eigen kan maken.

Voor wie is het lesmateriaal geschikt?

Het lesmateriaal is geschikt voor leerjaar 1, 2, 3 en 4 van het praktijkonderwijs.

Kan ik differentiëren?

Ja in de lessen kun je gemakkelijk differentiëren op niveau. Ook hebben we per thema leesteksten gemaakt op 3 verschillende ERK niveau's zodat je elke leerling kan bedienen. De niveaus zijn 0-A1, A1 en A1-A2.

Uit welke thema's bestaat de methode?

De methode richt zich op vijf herkenbare en praktische thema's:

- Myself
- Family & friends
- Daily life
- Spare time
- Culture

Op welke vaardigheden richt de methode zich?

De leerlingen leren Engels door te doen. Spreken is daarbij een belangrijke vaardigheid. In elk subthema zitten 2 spreeklessen die leerlingen kunnen uitvoeren. Naast het spreken is er ook aandacht voor woordenschat, lezen en chuncks.

Voor wie is het lesmateriaal geschikt?

Het lesmateriaal is geschikt voor klas 1, 2 en 3 van het praktijkonderwijs. Een aantal scholen verdeelt de lessen over 4 leerjaren.

Dekt jullie programma de streef- en beheersingsdoelen?

Ja, de thema's en lessen die we ontwikkelen sluiten aan op de streef- en beheersingsdoelen. Per les kun je zien aan welke doelen je werkt en in de docentenhandleiding vind je een overzicht.

Wie werken er bij Schoolblocks?

We hebben een divers team dat bestaat uit onderwijskundigen, docenten, vormgevers, developers, trainers, specialisten en adviseurs.

Hoe gaan we te werk bij Schoolblocks?

We ontwikkelen lesmateriaal in nauwe samenwerking met scholen. Daarnaast staan we zelf wekelijks voor de klas. Op deze manier kunnen we ons goed verplaatsen in de vraag van de docent en de belevingswereld van de leerling.

Wat is de missie van Schoolblocks?

De missie waar we met ons team hard voor werken luidt: 

“De maatschappij verbinden aan het klaslokaal”.

Hoeveel scholen werken met Schoolblocks?

Bij de start van Schoolblocks in 2019 werkten we samen met een handvol scholen in de regio Den Haag. Inmiddels werken we samen met meer dan 200 scholen die zich verspreiden van de Waddeneilanden tot aan scholen bij onze zuiderburen in België.

Welke executieve functies zijn er?

We onderscheiden elf executieve functies:

- Plannen
- Tijd verdelen (timemanagement)
- Onthouden (werkgeheugen)
- Organiseren (organisatie)
- Ken jezelf (metacognitie)
- Eerst denken, dan doen (responsinhibitie)
- Emoties controleren (emotieregulatie)
- Aandacht erbij (volgehouden aandacht)
- Starten (taakinitiatie)
- Doelen halen (doelgericht gedrag)
- Flexibel zijn (flexibiliteit)

Wat zijn executieve functies?

Executieve (uitvoerende) functies zijn vaardigheden die we nodig hebben om taken effectief uit te kunnen voeren en problemen op te kunnen lossen. Deze vaardigheden zijn onder te verdelen in denk- en gedragsvaardigheden.

Kan ik Schoolblocks Burgerschap gratis uitproberen?

Ja dat kan zeker. Onderaan de pagina kun je een demo aanvragen. Als je dit hebt gedaan, nemen we contact met je op en kun je ons lesmateriaal gratis uitproberen. :)

Kunnen de lessen vakoverstijgend worden ingezet?

Ja, dat kan. Elke les heeft één of twee opties om de les in een bestaand vak onder te brengen. In de docentenhandleiding is het document vakintegratie toegevoegd waarin dit wordt uitgelegd.