Een onvergetelijke afsluiting van het schooljaar: Zo doe je dat! 

Misschien herken je het wel: het einde van het schooljaar voelt als een sprint waarin er nog veel op je bordje komt. Je kijkt de laatste toetsen na, voert leerlingbesprekingen en bereid je voor op het nieuwe schooljaar. Een goede afsluiting van het schooljaar schiet er daarom nog weleens bij in, terwijl het juist een leuk en belangrijk moment is. Daarom geven we je in deze blog een aantal tips om het schooljaar feestelijk af te sluiten met jouw (mentor)klas!

Het belang van een goede jaarafsluiting

In de laatste schoolweek, wanneer leerlingen niet altijd meer verplicht zijn om op school te zijn, kan het einde van het jaar onopgemerkt voorbijgaan. Dat is jammer, want voor veel leerlingen is het een emotioneel moment. In het voortgezet onderwijs nemen persoonlijke vragen en emoties toe naarmate leerlingen ouder worden. Een goede afsluiting helpt hen daarom om deze gevoelens een plek te geven en met een goed gevoel de zomervakantie in te gaan. Uiteindelijk zorgt dit ook weer voor een fijne en frisse start van het nieuwe schooljaar.

Praktische voorbeelden voor mentoren

Een goede jaarafsluiting vraagt om creatieve en betekenisvolle activiteiten. Hieronder lees je een aantal werkvormen die je makkelijk kunt toepassen in jouw les:

  • Foto tijdlijn: Laat leerlingen een foto meenemen die symbool staat voor een belangrijk moment van het afgelopen schooljaar. Maak samen een fysieke tijdlijn in de klas en blik samen terug op al deze gebeurtenissen. 
  • Reflectiecollage: Laat leerlingen collages maken met herinneringen aan het afgelopen schooljaar, zowel in tekst als in beeld. Dit kun je doen door kranten of tijdschriften mee te nemen en te gaan knutselen, maar online kan natuurlijk ook (bijvoorbeeld via Pinterest of Canva). 
  • Quiz met vragen over jouw klas: Maak een quiz (bijvoorbeeld in LessonUp) met allerlei vragen over leerlingen of gebeurtenissen van het afgelopen schooljaar. Je kunt er ook een ‘petje op’ ‘petje af’ variant van maken. 
  • Gezamenlijk ontbijt of lunch: Vraag jouw leerlingen om zelf thuis eten te maken en dit naar school mee te nemen voor een gezellig ontbijt of lunch. Wanneer er een kooklokaal op school aanwezig is, zou je het voorbereiden ook gezamenlijk kunnen doen.

Je kunt het schooljaar natuurlijk ook met de hele school tegelijkertijd afsluiten. Zo kun je op het schoolplein een evenement organiseren. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een feest of silent disco op het schoolplein of huur een luchtkussen. Zo creëer je een onvergetelijk eindejaarsmoment voor alle leerlingen en docenten.

Schoolblocks zomerquiz

Naast de tips die zijn genoemd, hebben we bij Schoolblocks een Zomerquiz ontwikkeld om het jaar af te sluiten op een speelse en competitieve manier. Deze quiz bevat verrassende vragen waarmee leerlingen kunnen terugblikken op het afgelopen schooljaar en vooruitkijken naar de zomervakantie. Het is een leuke manier om het jaar af te ronden en de band tussen leerlingen te versterken. Kies de quiz die past bij jouw klas hieronder:

We hopen dat je met deze tips aan de slag kunt, zodat je een onvergetelijke jaarafsluiting organiseert voor jouw klas!  

No items found.
No items found.
No items found.