Social Media Dag

Op zondag 30 juni is het weer zover: wereldwijd wordt de World Social Media Day gevierd. Die bestaat al sinds 2010 en blijkt als wereldwijde digitale feestdag elk jaar een steeds groter succes te zijn.

Wat houdt de sociale media dag in?

De eerste keer dat we de wereldwijde Social Media Dag vierden, werd het georganiseerd door de internationale nieuwswebsite Mashable. Het belangrijkste doel was om de focus te leggen op de invloed van sociale media en haar rol in de wereldwijde communicatie.

Het bestaan van sociale mediakanalen gaat terug tot 1997. Toen werd de dienst Sixdegrees in gebruik genomen. De gedachte achter dit eerste social media-netwerk was, dat iedereen slechts zes sociale connecties is verwijderd van een ander. Het platform diende om mensen bij elkaar te brengen en hun netwerk te vergroten.

Inmiddels wordt World Social Media Day gevierd om te bedenken hoeveel kracht en impact sociale media-kanalen hebben om mensen dichter bij elkaar te brengen. Sociale media blijken hiervoor zelfs het belangrijkste instrument te zijn geworden. Ze maken het mogelijk om ideeën uit te wisselen en sociale veranderingen in gang te zetten.

Digitale kansen en uitdagingen voor leerlingen

Zoals je dagelijks merkt, zijn veel van jouw leerlingen actief op sociale media platformen. Voor hen is het de allergewoonste zaak dat dergelijke kanalen op internet bestaan. Soms gaat het gebruik ervan ten koste van de klassikaal geboden lesstof. Het heeft zelfs geleid tot een landelijk telefoonverbod in de klaslokalen.

World Social Media Day benadrukt natuurlijk vooral de positieve kanten. Toch is niet altijd zeker dat jouw leerlingen die ook goed weten te benutten. Communiceren met elkaar doen zij al lang via deze netwerken. Maar weten zij ook hoe zij de sociale media-kanalen in hun voordeel kunnen inzetten en kennen zij de gevaren?

Leerlingen in het voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs hebben er alle belang bij om zich op een zo gunstig mogelijke manier online te kunnen profileren. Het zal voor hen de belangrijkste manier zijn om een baan te vinden. Daarnaast zullen velen kiezen voor een eigen bedrijf.

Extra les digitale geletterdheid

Deze wereldwijde social media dag biedt een ideale kans om met jouw leerlingen in gesprek te gaan over alle mogelijkheden en uitdagingen van sociale media. Aangezien de World Social Media Day op een zondag valt, kun je ervoor kiezen om er op vrijdag of op maandag uitgebreid aandacht aan te besteden.

Heb je een mentorklas, dan past het gesprek over sociale media uitstekend in jouw mentoruur. Ook als je zelf ICT doceert, biedt de Social Media Dag een prima ingang om het gesprek aan te gaan over de kansen en uitdagingen van social media.

Gebruik deze gratis les!

Schoolblocks heeft voor jou een gratis les ontwikkeld. Die kun je tijdens je les inzetten als je wilt. Deze gratis les maakt deel uit van onze leerlijn digitale geletterdheid. Ben je daar nog niet mee bekend, dan opent de World Social Media Day voor jou een mooie mogelijkheid om kennis te maken met onze leerlijn digitale geletterdheid voor het pro en het vo. Klik hier om de les te bekijken. Let wel op: voor deze gratis les hebben leerlingen hun telefoon nodig of dienen zij hun schermtijd van te voren op te zoeken.

Meer info?

Wil je meer weten over hoe je je leerlingen veilig leert om te gaan met social media? Vraag dan vrijblijvend een demo aan hieronder en wij nemen contact met je op.

Vraag een gratis demo aan

No items found.
No items found.
No items found.