Digitale vaardigheden in het onderwijs

In de snel veranderende (digitale) wereld is de integratie van digitale vaardigheden in het onderwijs niet langer een luxe, maar een absolute noodzaak. Het vermogen om effectief met digitale technologieën om te gaan, is niet alleen van invloed op de loopbaan van leerlingen, maar ook op hun algehele levensvaardigheden. In dit artikel laten we de waarde van digitale vaardigheden zien voor het onderwijs en voor de ontwikkeling van de leerlingen.

Waarom zijn digitale vaardigheden belangrijk in het onderwijs?

Bevordert leersucces

In het hedendaagse onderwijs wordt veel met digitale systemen gewerkt. Leerlingen slaan documenten op in de cloud, zoeken hun rooster op via het internet, zitten in een klassenapp en krijgen via social media toegang tot heel veel informatie. Het ontwikkelen van digitale vaardigheden helpt leerlingen om op een effectieve manier te werken op school en op een goede manier (online) met elkaar om te gaan. Zo helpen sterke digitale vaardigheden de leerlingen o.a. om snel de juiste informatie te vinden, online samen te werken met klasgenoten of een nette mail te sturen naar een docent.

Voorbereiding op de moderne werkplek

Niet alleen op school zijn digitale vaardigheden belangrijk, maar later ook bij stage en op werk. Werkplekken worden steeds digitaler, waarbij technologische vaardigheden essentieel zijn. Zo gaan veel vergaderingen online, wordt verwacht dat een werknemer de basis van Excel weet en worden afspraken via een digitale agenda ingeschoten. Het onderwijs moet leerlingen voorbereiden op een constant veranderende technologische arbeidsmarkt.

Stimulering van creativiteit 

Digitale vaardigheden of digitale geletterdheid gaat niet alleen om ICT-basisvaardigheden. Leerlingen met goede digitale vaardigheden kunnen de rijkdommen van de digitale wereld gebruiken. Zo kunnen leerlingen met behulp van digitale vaardigheden hun creativiteit kwijt in het ontwerpen van een eigen wereld, het editen van een video voor bijvoorbeeld een geschiedenisproject of een poster maken voor het vak Engels.

No items found.

Hoe kunnen digitale vaardigheden effectief worden onderwezen?

Visie bepalen

Voordat je met de school praktisch aan de slag gaat, raden wij aan om een visie te vormen op digitale geletterdheid. Hierbij wordt geformuleerd wat jullie belangrijk vinden in het onderwijs dat je aanbiedt m.b.t digitale geletterdheid. Denk aan vragen als: “Welke digitale vaardigheden hebben de leerlingen nodig als ze de school verlaten?”, “Willen we inzetten op de gevaren of op de rijkdommen van het internet?" En “Hoe gaan wij de lessen praktisch organiseren om de visie te realiseren?”

Lesmateriaal digitale geletterdheid

Als de visie en het plan staan, is het belangrijk om geschikt materiaal te gebruiken dat past bij jullie school. Het is mogelijk om het lesmateriaal zelf te ontwikkelen of te kiezen voor bestaand lesmateriaal. Zo biedt Schoolblocks lesmateriaal aan voor het voortgezet onderwijs en primair onderwijs.

Digitale geletterdheid als apart vak

Meer dan 50 scholen werken al met ons lesmateriaal voor digitale geletterdheid. We zien dat scholen die digitale geletterdheid inzetten als apart vak sneller grote stappen maken met de digitale vaardigheden van leerlingen. Een reden hiervoor is dat docenten die affiniteit hebben met digitale geletterdheid het vak verzorgen, waardoor je als leerling niet afhankelijk bent van de mentor of je wel of geen digitale vaardigheden in de onderbouw van de middelbare school meekrijgt. Dit neemt natuurlijk niet weg dat digitale geletterdheid in alle vakgebieden terugkomt. De brede basis wordt gelegd in het vak en de context wordt verder verrijkt bij de andere vakken.

Professionele ontwikkeling voor leraren

De digitale wereld is continu in verandering. De ontwikkelingen omtrent ChatGPT en kunstmatige intelligentie van afgelopen jaren zijn hier een goed voorbeeld van. Als docent hoef je geen expert op het gebied van kunstmatige intelligentie te zijn, tegelijkertijd wil je wel bijblijven met belangrijke ontwikkelingen die invloed hebben op je vak en het klaslokaal. Een stukje professionele ontwikkeling kan hierbij helpen, zodat je basiskennis hebt en meer vertrouwen hebt in je eigen digitale vaardigheden

Bekijk het lesmateriaal digitale geletterdheid voor het VO

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je digitale geletterdheid effectief kan inzetten of zou je ons lesmateriaal eens willen inzien? Vraag dan vrijblijvend een demo aan hieronder en wij nemen contact met je op.

Vraag een gratis demo aan

No items found.
No items found.
No items found.